Schimb de experiență în Köln – avantajele acestui program

Lucian Buzduga s-a alăturat echipei magenta acum 5 ani. În urmă cu un an a preluat rolul de Product Owner în una dintre cele 4 echipe Agile din proiectul HRCules. Implementarea tool-ului HRCules este unul dintre cele mai mari proiecte din DTSE, deoarece beneficiarii sunt chiar colegii noștri. Instrumentul este utilizat pentru a aborda și rezolva orice întrebare legată de HR într-un mod extrem de eficient. În calitate de Product Owner, Lucian este responsabil de coordonarea echipei, de menținerea unui backlog cu activitățile pe care echipa trebuie să le facă și să fie întotdeauna în contact părțile interesate cu stakeholderii pentru a rezolva toate problemele.

Dorind să investească în dezvoltarea sa profesională, Lucian a solicitat un program de schimb în cadrul DTSE mai devreme în 2020 și, prin urmare, a lucrat 3 luni de la biroul nostru din Köln.

Așadar, ce este mai exact acest program? În DTSE încurajăm dezvoltarea și creșterea colegilor noștri. Acest program le permite să câștige experiență internațională și să-și îmbunătățească abilitățile. Cu alte cuvinte, colegii noștri au posibilitatea de a lucra pentru grupul mare DTSE SE pentru a-și îmbunătăți abilitățile ca parte a unei dezvoltări personale și profesionale. Am fost curioși de experiența lui Lucian din Köln, așa că i-am pus câteva întrebări. Mai jos puteți citi interviul cu el.

1. Cum a fost în Köln timp de 3 luni?

De fapt, cunosc destul de bine orașul, am mai avut călătorii în scop de lucru atât în Bonn, cât și în Köln. Evident, există o mare diferență între a sta la un hotel câteva zile și a locui acolo 3 luni întregi. Orașul este multicultural, cu oameni din toate părțile lumii care locuiesc acolo. Te poți integra foarte ușor. Contrar unor credințe, oamenii sunt relaxați, mai casual decât în alte locuri din Germania și este ușor să-ți faci prieteni.

Este foarte ușor să circuli cu biciclela prin Koln și dacă nu sunteți fani ai ciclismului, transportul public local este foarte bine pus la punct.

În ceea ce privește mâncarea, aproape orice tip de bucătărie se regăsește în Köln, de la specific chinezesc, japonez la turc sau grecesc. Eu am stat în cartierul Ehrenfeld, unde este foarte ușor să găsești o cafenea sau un restaurant bun.

În cele din urmă am ajuns să indrăgesc foarte mult acest oraș.

2. Ai întâmpinat anumite dificultăți în aceste luni?

Nu prea. Totuși, este puțin greu să fii departe de familie și prieteni pentru o lungă perioadă de timp. Din cauza pandemiei nu ar fi fost cea mai bună decizie să tot călătoresc în acestă perioadă, din România în Germania și invers. De asemenea, din noiembrie, a treia și ultima lună din Köln, au fost introduse restricții mai severe în Germania. Restaurantele și sălile sportive au fost închise iar purtarea măștii de protecție a devenit obligatorie în unele locuri publice.

3. Care sunt cele mai faine amintiri din Köln?

Există o mulțime de locuri frumoase în oraș, dar ce mi-a plăcut și mai mult sunt orașele mici din apropiere de Köln, cum ar fi Aachen, Siegburg, Wuppertal și Königswinter, acesta fiind mai aproape de Bonn. În weekend am mers în excursii de o zi în aceste orășele mici. Acolo poți simți cu adevărat cultura germană, cu o mulțime de clădiri tradiționale și castele.

4. Care sunt beneficiile programului de exchange?

Este puțin intimidant la început, fiind în preajma oamenilor cu altă cultură. Încerci să te adaptezi și să le cunoști modul de lucru. Programul aceasta de schimb îți oferă multe avantaje cum ar fi abilități și perspective noi. Din punctul meu de vedere, programul ar trebui luat ca o oportunitate de dezvoltare. Un mare beneficiu este că vei deveni mai conștienți la nivel global, vei obține imaginea de ansamblu a conexiunilor complexe din cadrul grupului DT.

Eu am învățat că trebuie să fiu flexibil, să colaborez și să comunic cât mai mult posibil. La sfârșit, am luat în considerare câteva puncte care îmi permit să măsor succesul programului:

  • Dacă am dobândit noi abilități sau mi-am îmbunătățit comunicarea
  • Dacă m-am adaptat relativ ușor unei noi culturi
  • Dacă a existat un schimb bun de informații între mine și echipa din Köln
  • Dacă am înțeles bine taskurile în departamentul în care am lucrat în Köln

5. Ai recomanda acest program și altor colegi?

Odată ce înțelegi că vei fi departe de casă pentru o vreme și treci peste perioada de mutare o să fie totul ok. Apoi mergi să găsești locuri bune în jurul tău pentru a face cumpărături sau descoperi restaurante bune unde să mănânci. Încet te integrezi într-un mod diferit de viață, este o provocare plăcută și utilă.

Dacă te poți adapta ușor și dorești să ieși din zona ta de confort, programul Exchange este o experiență extraordinară.

Urmărește mai jos vlogul lui Lucian: