Cei 4C pentru a pune întrebări de calitate la interviu

Lucrul cel mai important pe care trebuie să-l ții minte atunci când mergi la un interviu este că tu ești propriu tău business. Trebuie să-ți știi valoriile și să înveți cum să le „vinzi”, pentru că orice job este un parteneriat între tine și companie.

Acest lucru înseamnă că un interviu nu este neapărat un test, ci mai degrabă o conversație. Intervievatorului îi revine sarcina de a afla mai multe despre tine, dar la rândul tău, vrei și tu să afli mai multe detalii despre companie, despre noul tău rol, ce tip de sarcini vei avea. Apoi îți vei da seama dacă într-adevăr îți dorești să lucrezi în ambientul respectiv.

La un moment dat, intervievatorul te va întreba pe tine dacă ai anumite întrebări. Acesta este o oportunitate perfectă pentru a primi informații noi despre companie, dar este și o metodă de a forma o conexiune între tine și intervievator.

Prin urmare, avem patru recomandări pentru tine:

Conexiune

Încă de la începutul interviului este important să ai o conexiune cu persoana care te recrutează și să existe o comunicare deschisă între voi. Pentru a afla cât mai multe informații despre mediul de lucru, îți recomandăm următoarele întrebări:

  • Tu cum ai ajuns să lucrezi aici?
  • Ce îți place cel mai mult la job-ul tău?

Ambele întrebări îți pot oferi informații valoroase și astfel îți poți face o imagine despre atmosfera de lucru. În același timp vei da dovadă de interes în ceea ce privește discuția cu intervievatorul.

Cultura

Următorul pas este să afli mai multe despre cultura lor corporatistă și să înțelegi ce valorează ei la un angajat. Câteva întrebări potrivite ar fi:

  • Îmi poți povesti despre angajarea cea mai de succes din cadrul companiei?
  • Care au fost aspectele negative, în cazul în care ați respins un candidat?

Folosește aceste întrebări drept oportunități pentru a analiza caracteristicile pe care ei le apreciază la un angajat. Analizează imaginea pe care compania o conturează despre angajat și dacă este tipul de angajat care ți-ai dori să devii.

Cereri (Provocări)

Este timpul să te axezi pe detalii mai minuțioase, să cercetezi care sunt provocările din cadrul companiei și să afli posiblilul tău rol pentru a putea ajuta colegii să le facă față. Uite, ai putea să întrebi următoarele:

  • Care este cea mai mare provocare anul acesta pentru companie și cum voi putea ajuta în noul meu rol?
  • Cum voi putea măsura performanța mea, pentru a vedea dacă rolul meu are impact pozitiv asupra acestei provocări?

Concluzie (Încheiere)

În ultima fază din interviu, poți întreba despre pașii care vor urma după discuția cu intervievatorul. O întrebare care va fi mereu potrivită este:

  • Care sunt pașii următori după acest interviu?

Astfel îți vei planifica mai ușor timpul, aplicațiile tale la joburi în alte companii și vei știi când să faci follow-up dacă răspunsul lor depășește perioada promisă.

De-acum ești la un pas mai aproape de job-ul tău de vis și pregătit/ă de orice interviu.